LA VIE PARISIENNE
Da mi je znati koja vam je asocijacija na Francusku i šta vam prvo padne na pamet kada pomislite na tu zemlju? Mogla bih se kladiti da je u pitanju Pariz! I imate pravo - Ajfelov toranj.
Neću vam pisati o Parizu kao turističkoj atrakciji jer sve te tekstove možete čitati na raznoraznim blogovima, putopisima, u priručnicima i slično. Nakon mesec dana provedenih u Parizu i dva meseca provedenih u jugoistočnom delu Francuske mogu vam reći da je Francuska najmanje Francuska u Parizu. Pariz je naprosto… Pariz
Kada su se slegli utisci nakon petog odlaska u prestonicu Francuske shvatila sam da je famozni “Laduree” ništa u poređenju na zavučene, male bistroe u uskim ulicama Marais, jevrejske aristikratske četvrti.
Nakon što završite sa obilaskom turističkih atrakcija možete sebi ugoditi i iskusiti čari aristokratije brančem u “ANGELINA” Rue Rivoli, ili se u zimskim mesecima ugrejati još uvek neprevaziđenom toplom čokoladom pravljenom po najstarijem, naravno, tajnom receptu.
Međutim, trebalo bi zasesti i uživati u prelepom ambijentu i ta čokolada je ipak najveći highlight u mom životu.
Sledeći na toj listi su Pierre Herme makaronsi.
Obavezno se izgubite u Parizu, koristite metro što je manje moguće, šetajte do beskonačnosti i napunite baterije (ali bukvalno!) jer će vam dah mamiti svaka zgrada, svaki spomenik i sve znamenitosti.
Večernja avantura penjanja na Ajfelov toranj mora biti na vašoj listi i ne dajte da vas dugački redovi odgovore od toga jer se brzo kreću i obavezno idite do samog vrha – SOMMET. Adrenalin je svakako u prednosti! :)
Pogled će vam oduzeti dah, a onda će se sva svetla na tornju upaliti i raspršiti poput prskalice svuda oko vas. Silazite i tu ćete imati priliku da vidite sve već viđeno na društvenim mrežama, a vrteška na Trokaderu je svakako neizbežna. Kada se okrenete i pogledate iza sebe - iz tog spektakularnog prizora javlja se Ljubav, a to je momenat koji ćete pamtiti do kraja života, shvatićete da sam bila 100% u pravu i da Toranj zaista čini Pariz, i sve oko njega.
Kada smo kod metroa, gotovo je nemoguće funkcionisati i koristiti ga sa detetom. Previše stepenika i izostanak liftova su otežavajuća okolnost. Kao orijentir, na telefonu koristim OFFLINE aplikaciju Here.me - prethodno skinutu mapu.
Pod pretpostavkom da odlazite tamo kao hedonista jer je to zapravo JEDINI način da ga doživite kako treba, a ne bacite brdo novca na fensi Instagram mesta na koja ćete doći samo zbog već viđene fotografije bez mogućnosti uživanja u trenutku i u zavisnosti od toga koliko vremena budete imali na raspolaganju bilo bi lepo iskoristiti nekoliko sati uživajući sa društvom ili voljenom osobom na obali Sene sa bagetom, sirom i vinom ispod ruke (sve to nabacite u lokalnom marketu). Zvuči kao kliše, ali verujte, poželećete takav lajfstajl momentalno – ni jedan cafe, bistro ili McDonald’s vam ne mogu potisnuti to iz sećanja, garantujem. A fotografije će biti jedinstvene, one za ceo život.
Pod pretpostavkom da odlazite tamo kao hedonista jer je to zapravo JEDINI način da ga doživite kako treba, a ne bacite brdo novca na fensi Instagram mesta na koja ćete doći samo zbog već viđene fotografije bez mogućnosti uživanja u trenutku i u zavisnosti od toga koliko vremena budete imali na raspolaganju bilo bi lepo iskoristiti nekoliko sati uživajući sa društvom ili voljenom osobom na obali Sene sa bagetom, sirom i vinom ispod ruke (sve to nabacite u lokalnom marketu). Zvuči kao kliše, ali verujte, poželećete takav lajfstajl momentalno – ni jedan cafe, bistro ili McDonald’s vam ne mogu potisnuti to iz sećanja, garantujem. A fotografije će biti jedinstvene, one za ceo život.
Kada se zadesim tamo i prođem Sacre Cour ka Place du Tertre vode me miris šećera, vanilije I butera. Prvo su CREPES iz lokalne, jedva primetne Crêperie čiji enterijer je obložen salvetama, fotografjama, novčanicama i porukama iz čitavog sveta pa ne propustite priliku da i vi ostavite svoj utisak odnosno otisak, a drugo je čuvena, zovem je "keksarnica" Montmarte bisquits.
Poseta Dalidinoj kući i Cafe Maison Rose su nezaobilazni. Neretko i Pikasovom muzeju.
Posebnu pozornost posvetite džeparošima, kojih je, nažalost, među turistima sve više ali i kontroli na žičari koja vodi do katedrale. Roditelji sa malom decom i kolicima prethodno MORAJU otkucati kartu zatim zamoliti da im se vrata otvore - nipošto ne verujte prodavcu karata ukoliko vam kaže da nema potrebe za prethodnim poništavanjem karte jer će vas u suprotnom sačekati kazna od 35-85 eura - naravno, to rade u dogovoru sa kontrolorima i policajcima. To je jedino neprijatno iskustvo koje sam imala za svo ovo vreme.
Moram priznati da me Pigal nije oduševio nimalo. Zamišljala sam ga nekako u manje prljavom i modernom, a više klasičnom izdanju. Međutim, to je ona druga slika Pariza kakav postaje kada se noć spusti i blud, razvrat i nemoral dođu na red.
Pa ko voli... voila!
Vratimo se na životni stil;
Nemojte se iznenaditi neskromnom ponašanju ili neljubaznošću konobara bilo gde u gradu Svetlosti. Njihova nonšalacija i prgavost su sastavni deo svakodnevnice i stanja uma koje nazivamo mentalitetom. Jednostavno zahtevaju da im se prilagodimo i nipošto ne zahtevajte suprotno. Vi ste tu zbog sebe, a ne oni zbog vas i to morate imati na umu. Kada stvar postavite tako sve će imati smisao – nikoga zapravo nije briga ko ste, odakle ste i zašto ste tu. Razlika je samo u tome da li ćete svratiti na branč ili na kafu/vino. U ovom drugom slučaju se pozdravite od prvog reda.
- Ovo se ne odnosi na prodavce.
Prilikom poslednje posete bila sam prijatno iznenađena sve više zastupljenom znanju engleskog jezika među parižanima, sa jedne strane. Sa druge, ta činjenica apsolutno menja sliku Pariza i sve ovo gore pomenuto.
- Ovo se ne odnosi na prodavce.
Prilikom poslednje posete bila sam prijatno iznenađena sve više zastupljenom znanju engleskog jezika među parižanima, sa jedne strane. Sa druge, ta činjenica apsolutno menja sliku Pariza i sve ovo gore pomenuto.
Preporuka:
Kir ili Kir Royal je popularni francuski aperitiv koji se dobija mešavinom crème de cassis (liker od borovnice) i penučavog vina - vrlo popularno.
Croque Monsieur je topli sendvič zapečen u rerni sa sirom, dok je Croque Madame isto to sa jajetom na oko, na vrhu.
Francuzi kafu uglavnom piju nakon obroka, dok kod nas taj običaj ide obrnuto.
Zbog nestabilnih vremenskih prilika, ne bi bilo loše da sa sobom uvek imate kišobran - Pariz navodno ima više kišnih dana od Londona?
Croque Monsieur je topli sendvič zapečen u rerni sa sirom, dok je Croque Madame isto to sa jajetom na oko, na vrhu.
Francuzi kafu uglavnom piju nakon obroka, dok kod nas taj običaj ide obrnuto.
Jedini način da u Francuskoj probate sve što se nudi jeste da se prejedate francuskim pecivima.
Takođe, volim da obilazim vintage second hand radnje koje me asociraju na nekadašnji chic koji je vladao Parizom i koji, nažalost, lagano bledi.
Neka vam kao zamena za ručak u fensi restoranima, gde biste satima čekali u redu za mesto, bude lenčarenje u velelepnim parkovima poput Jardin des Tuileries, Place Des Vosges ili Jardin du Luxembourg. - Ili rezervišite sto u željenom restoranu dve nedelje pred polazak.
Približite se Parižanima što više kako biste mogli da steknete utisak tog načina života u što kraćem roku. A nažalost, potreban je čitav jedan život kako bi se Pariz otkrio i razotkrio, a mi postali non-tourist Parisiene/Parisienne.
Takođe, volim da obilazim vintage second hand radnje koje me asociraju na nekadašnji chic koji je vladao Parizom i koji, nažalost, lagano bledi.
Neka vam kao zamena za ručak u fensi restoranima, gde biste satima čekali u redu za mesto, bude lenčarenje u velelepnim parkovima poput Jardin des Tuileries, Place Des Vosges ili Jardin du Luxembourg. - Ili rezervišite sto u željenom restoranu dve nedelje pred polazak.
Približite se Parižanima što više kako biste mogli da steknete utisak tog načina života u što kraćem roku. A nažalost, potreban je čitav jedan život kako bi se Pariz otkrio i razotkrio, a mi postali non-tourist Parisiene/Parisienne.
Mišljenja vezana za Pariz su podeljena prelazeći iz krajnosti u krajnost. Nekima se izuzetno dopada, a neki su fakat razočarani. Sve u svemu, ukoliko niste hedonista po prirodi, ukoliko odbijate da se prepustite i prilagodite tom načinu života, nemate volju za istraživanjem i afinitete ka istoriji i emociji koja se krije u svakom uglu Pariza – možda ovaj grad ipak nije za vas. Budite otvorenog srca i spremni na izazove, spremni na drskost, prgavost i ponos Parižana jer to je ono što čini Pariz Parizom i njih Francuzima. A na kraju, zar nismo svi takvi samo se trudimo da to prikrijemo?
Prepustite se, budite ono što jeste i neka vas ponese “Oh la la” stanje uma…
Do sledećeg pisanja,
Comments
Post a Comment