LUBERON the COEUR of PROVENCE {citybreak in 2 days}





PROVANSA, 





Glavni grad Avinjon.
A nedaleko od samog grada, u samom srcu Provanse, nalazi se Luberon oblast poznata po poljima lavande, vinogradima i čuvenim "selima" zbog kojih želimo da odlepršamo, stavimo obaveze sa strane i u MUTE-u modu protrčimo kroz mirisna polja (ne)procvetale lavande i crvenih bulki.
Kada tražimo smeštaj u Luberonu ne očekujemo ništa skromno. Vreme najidealnije za odlazak je mesec Maj, a ako želite da prisustvujete berbi lavande, prva polovina Juna biće vaš izbor. Morate znati da je u tom periodu najveća gužva i da sve vrvi od turista, podrazumeva se, to je ono što Provansu čini tako posebnom i jedinstvenom. Nazvala bih to trećom dimenzijom života.


Smešteni uglavnom u hotelima, odnosno vilama ili nekim kućama od kamena koje datiraju čak iz XXVIII veka, sa čempresima koji krase prilaz imanjima ili panoramskim pogledima na obližnja sela ili pak na polja, možete li zamisliti sebe u tom scenariju?



Dok pripremate ceđeni sok, razbudilo bi vas zvonce bicikla što je znak da stižu sveža francuska peciva koja vam kao gostu obezbeđuju iz lokalne Boulangerie /bu.lɑ̃ʒ.ʁi/(pekare) za doručak i brunch. Ukoliko nemate dovoljno vremena ili ste u prolazu, onda je ovaj blogpost idealan za Vas.
Po samom dolasku u Provansu uzmite ren-a-car ili, ako ste u dobroj formi, unajmite bicikl i samo pratite put. :) To je nezaaboravno iskustvo.

French breakfast

Svako selo je posebno, a mi smo se odlučili za Bonnieux. Smešteni na samom vrhu, u predivnom guest house-u uživali smo u božanstvenom pogledu na Gordes, jedno od najpoznatijih i najposećenijih sela u Luberonu. Veoma, veoma luksuzno! :)



Hotel Bonnieux

Clos Du Boix

Bonnieux, Luberon
Gordes, Luberon
 Seoce koje je na mene ostavilo poseban utisak je Roussillon, takođe jedno od najskupljih, koje leži na tlu crvene i žute gline i pripada Nacionalnom parku Vaucluse. Ukoliko imate malo više vremena iskoristite ga za šetnju kroz ovaj istorijski park.
A kako je Provansa poznata kao najveća regija pod vinogradima, oko 2800km2, boce vina su svakako naprimereniji suveniri, za svakoga.

Rousillon
 Ono što zaista oduzima dah jeste prilaz svakom selu. Proći ćete kroz ružičnjak, pored božanstvenih kuća čije su kapije velikodušno otvorene, pravi "La vie e belle" osećaj da ste na pravom mestu u pravo vreme, ili pak kroz vinograde i polja jabuka i lavande koja vas mami svojim mirisom čak i tako neprocvetana.


Ulazak u Gordes

French Home


Sela poput APT, Cucuron, Goult, Isle sur Sorgue, Joucas, Lacoste, Lagnes, Maubec, Menerbes, Lourmarin, Murs, Saignon, Viens, Ansouis, Cabrieres d'Avignon i Cadenet su SVA DO JEDNOG predivna.
Pisati o njima je suvišno jer se sve svodi na uživanje, panoramske poglede, razne mirise prirode, hedonizma u vazduhu, neke neopisive relaksacije i bestežinskog stanja uma.
Imamo u vidu da je Provansa jedna od najekskluzivnijih regija u Evropi, pa i svetu, ali je svakako najidealnije iznajmiti kuću na 7 dana i sa prijateljima uživati u blagodetima Luberona.
Iz Srbije možemo odleteti do Pariza na konekciju do Avignona ili Marseille-a. Najidealnije bi bilo unajmiti automobil u Avignonu ali ne i odsesti tamo jer biste bili primorani da vozite svaki dan do Luberona i nazad, obzirom da je večiti zastoj u saobraćaju i spaja se sa auto-rutom koja povezuje Sever i Jug Francuske, bilo bi vam prilično zamarajuće i gubljenje vremena.
Nakon Luberona i leptira u vazduhu, povratak u Avignon mi je došao kao surovi povratak u realnost. Povratak u civilizaciju zagađenog vazduha i konstantne napetosti. Ipak, ništa što carroussel i sladoled na točenje nišu rešili.
Nakon Avignona ja sam nastavila put Lyon-a, ali o njemu drugi put. Do tada, spakujte kofere i...

Bon Voyage,

Kristina

Comments

Popular posts from this blog

I.STANBUL {getaway}

FEEL ME. ESPAÑA

OLYMPUS {summervibes}