I.STANBUL {getaway}





ISTANBUL,

Jedinstven grad koji se pruža na dva kontinenta evrospkog i azijskog nasleđa, odaje utisak sudaranja  dve kulture, evropske i azijske, hrišćanstva i islama.
Ne bih vam pisala o kulturnom i istorijskom nasleđu samog grada, ali ću se potruditi da vam dočaram momenat mog odlaska i samog duha Istanbula iz mog ugla, da vam dam neke savete i uputim vas koliko-toliko, mimo znamenitosti i građevina koje su same po sebi moćne i fascinantne. 

Moja polazna tačka bila je Laleli džamija, u starom delu (Fatih) Istanbula koja izlazi na Ordu ulicu kroz koju prolazi T1 tramvajska linija i, zapravo, JEDINA tramvajska linija kroz čitav grad. 
Ukoliko budete pratili šine ne možete se izgubiti i  vodiće vas do najzanimljivijih znamenitosti, kao na primer Sultan Ahmet džamije poznatije kao Plava džamija preko puta koje se na istom platou nalazi muzej Aja Sofija. Uz samu Aja Sofiju nalazi se Topkapi palata, itd.
Moja preporuka je da MAPU odnosno kartu uzmete na INFO pultu u samom Sultanahmet delu.



Grad sam po sebi je ogroman i kao takav sastoji se iz mnogo uličica, poznatijih kao sokaka, u koje nije preporučljivo da zalazite posebno ukoliko niste u pratnji muške osobe. Nije preporučljivo ni eksperimentisati ili testirati orijentaciju u Istanbulu jer, ukoliko se izgubite, stanovnici često ne znaju gde se nalazi određena ulica (u ovom slučaju ORDU - ulica sa šinama!) iako bi ona mogla biti paralelno sa ulicom u kojoj ste. A, opet ja ne bih bila ja kada se bih izgubila (namerno!) pa sam naišla na preslatku ulicu. :) Nažalost, znam za neke koji se baš i nisu usrećili. 
Sve u svemu, budite obazrivi. 
Pripremite se za mnogo velike gužve i vrlo je važno da organizujete svoje vreme tako što ćete napraviti raspored. Dakle, ukoliko se namenski uputite u obilazak muzeja i džamija, NE PLANIRAJTE ŠOPING. I obrnuto. :) Nekada se dešava da redovi budu dugački i po 25m. 

Duh turske svuda. Sedite, ako oko vas je drvo nara (dole na slici), ćilimi koji vise sa prozora, fenjeri i šareni jastuci... Žene koje u izlogu prave tradicionalne turske pite.... šareno. šareno. šareno.



Ukoliko budete ulazili u Topkapi palatu, OBAVEZNO povedite računa na skenerima pri samom ulasku. Tražiće se od vas da ostavite svoju torbu na skener pa tek onda prođete kapiju. Ukoliko ste u paru, prođite prvi i stavite torbe ovom drugom da ih provuče kako biste ih vi sačekali, preuzeli i izbegli momenat da neko drugi, ne daj Bože, uzme vašu torbu/ranac/kesu. 
Napominjem, ulazak u sam vrt i palatu je nesvakidašnji i vredan svakog trenutka provedenog unutra, posebno za ljubitelje istorije iz doba vladavine Sulejmana Veličanstvenog. :)


Sam deo grada zahteva mnogo hodanja i mnogo vremena, pa bi bilo dobro da odvojite minimum 7 dana kako biste fino i na tenane mogli da obiđete osnovne zanimljivosti i usput date sebi malo oduška šopingom. Nedeljom su na Laleli-ju radnje zatvorene, bazari na Sultanahmetu rade, Kapali čaršija i Egipatski bazar (pijaca začina) su takođe zatvoreni.

Sa taksijem takođe budite obazrivi. Ja lično nisam imala nikakvu neprijatnost, ali opet, utvrdite cenu vožnje pre samog polaska.

U međuvremenu nemojte propustiti da se počastite sveže ceđenim sokovima od pomorandže, grejpa ili nara. Ili, ukoliko ste ljubitelj đevreka, obavezno napravite kratku pauzu na platou i probajte đevrek sa Nutelom, pečeno kestenje ili kukuruz. NJAM! :)




Ukoliko planirate da posetite Istanbul zarad šopinga jer vam je neko rekao da je "bagatela" - razočaraćete se. Na primer, ja sam uspela da se "iscenjkam" sa njima samo za kofere. Hehehe! Ukoliko želite da kupite dobru kožnu jaknu, bundu, cipele ili torbu po svaku cenu izbegavajte Kapali čaršiju kao i Egipatski bazar, osim ako ne kupujete zlato i začine!:) 
Sve to isto naći ćete u donjem delu Ordu ulice, poznatijem kao Laleli, ili što se garderobe tiče u glavnoj ISTIKLAL ulici na Taksimu. 
Što se obuće tiče, moja preporuka su Elle, Nursace, Poletto i Ecole (Laleli). 
Kožne jakne i bunde Emas Leather, Ordu Cad. Bayazit 40



Posebnu pažnju obratite na vožnju tramvajem. Na svakoj stanici postoji automat na kom kupujete karte (4TL) kako biste prosli do šina. Tramvaj je UVEK prepun u bilo kom pravcu da idete s toga dobro vodite računa o ličnim stvarima i torbama. Na Eminonu delu (kod Galata mosta) se često dešava da je gužva tolika da ne stignete da uđete ni u treći tramvaj, ali srećom dolaze na svaka 4 minuta. Ukoliko ste žene, potrudite se da što manje komunicirate sa turcima kako biste za svaki slučaj izbegle neprijatnu situaciju. 
Nemojte se začuditi ako vam neki muškarac ustane i ustupi svoje mesto u prevozu, to je kod njih sasvim normalna pojava. :) 

Za pušače je pušenje zabranjeno u zatvorenom prostoru, što se Starbucks-a tiče zabranjeno je čak i na njihovoj terasi. Dakle, morate na ulicu, ali bez brige društvo će vam praviti mace kojih ima na svakom koraku Istanbula, vrlo su mazne i omiljene među gostima. Ukoliko niste ljubitelj mačaka, potrudite se da ih suptilno oterate od sebe. :))



Kratak predah uz čuveni turski čaj ili kafu i spremni ste za Taksim koji takođe spada u evropski deo grada preko Eminonu dela koji me je fascinirao svojom različitošću u odnosu na stari, posebno Sultanahmet. Kultura, sotisficiranost, građevine, ponašanje... sve je drugačije. Mirnije.


Kada pređete Galata most možete se popeti žičarom do same Istiklal ulice koja će vas povesti do trga Taksim, ali ne propustite Galata toranj sa kog možete videti finu panoramu. 


Na slici iznad je čuveni romantični tramvaj koji vas vozi kroz Istiklal ulicu do Taksima. Ni po koju cenu nemojte propustiti da se slikate! :)) 

U Fatih, starom delu Istanbula, sve se gasi i ulice se prazne od 21h. Tada azijski deo grada preuzima zabavu.

U pauzi između šopinga osvežite se njihovim čuvenim pastelin sladoledima. Oduševiće vas način na koji vam ih prave i serviraju. :)
Preporučljivo je da pijete flaširanu vodu bilo da ste smešteni u hotelima ili hostelima. Takođe, ne propustite priliku da se hranite na uličnim kioscima ili za ljubitelje ribe i morskih plodova, ispod Galata mosta. :)
Kebab je nazaobilazan, a za stajliš devojke - na istim tim uličnim kioscima možete kupiti stylish Moschino Coca-Cola Light limenke i klopati kebab napolju sa stilom. :)



Preporuka za dobar restoran je svakako "FAROS" na Sultanahmetu (ulica sa šinama!). Ljubazno osoblje, preukusna hrana, divan ambijent. Još savršenije ukoliko se desi da padne kiša. Pale se fenjeri, turski instrumental, horda ljudi koja prolazi, a vi uživate posmatrajući ih. :)


I da, ne smem da zaboravim na baklave delišes! :) "SAID" baklave su neprevaziđene, ratluk takođe. Za one koji putuju avionom, a hteli bi da ponesu baklava suvenire kući, ne brinite, sva pakovanja su vakuumirana i spremna za put. A baklave, ne znam šta da vam kažem.... Ja smatram da se najlepše stvari u životu ne mogu opisati.

Suma sumarum, asocijacija na Istanbul?  TRADICIJA. Vratiću se, svakako. Imam još toliko toga da obiđem.
I nargile. Nargile, obavezno. :)




Svima koji putujete u Istanbul želim srećan put! xx

Comments

  1. Sjajan opis & prelepe fotografije :) Pre nekoliko meseci sam putovala u Istanbul, a uz ovaj blog sam osvezila utiske. Zaista - u taj grad svako mora da se vrati. Uvek ima jos nesto da se vidi, proba, dozivi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Majo! Drago mi je što sam makar malo uspela da ti osvežim sećanje...:)

      Delete
  2. Moja omiljena zabava u Istanbulu je ispijanje Elma caja u kaficima sa bosforske strane mosta i kuliranje, gledanje brodova. Obicno se uvalim lokalcima i za neku partiju mica ili saha. Definitivno grad u koji se uvek vraca. Odlican putopis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, upravo tako i zamisljam jednog muskarca koji sa te strane uziva duh jednog grada kao sto je Istanbul! Sah, caj, mice i nargile... :)
      Hvala, Sile, znaci mi svaki poz komentar. <3

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

FEEL ME. ESPAÑA