FEEL ME. ESPAÑA







Zemlja flamenka, sangrije, paelje i smeha.

Kraljevina Španija smeštena je na jugozapadu Evrope, zauzima veći deo Pirinejskog poluostrva. Deo Španije su i dva arhipelaga u Sredozemnom moru (Balearska ostrva) i Atlantskom okeanu (Kanarska ostrva). Prirodna lepota i geografski položaj omogućena je zbog izlaska na Sredozemno more na istoku, na Atlantski okean na severu i severozapadu, dok se na jugu graniči sa evropskim delom Gibraltara.
Od Beograda do Italije; jezera Komo, Milana, Lugana u Švajcarskoj, Ljoret de Mar, Sitgesa, Barselone, Malage, Ronde, Nerhe, Marbelje, Porto Banuša, Kadiza, Sevilje, La Linea de la Concepcion, Kordobe, Granade, Gibraltara, Valensije, preko Francuske do ligurijske obale, Đenove, Santa Margarite i Portofina. :)
Kao priprema za ulazak na velika vrata Katalonije bio je odsjaj izlazećeg sunca na zlatnim poljima vetrenjača u Lombardiji, svakako jedan od onih nestvarnih i velelepnih prizora. To je trenutak u kom, čini mi se, sve kao da stane i jedina (ne)stvarna slika jesu polja i mašta koja se seli u idilični ambijent nekakvog filma, dok se u pozadini čuju stihovi pesme Maria Dolores Pradera, Toda una vida. (  Song  )
Sledeći put kada sam otvorila oči, bila sam na svom. Barselona! :)  Dani ludila Gaudijevog sindroma!
Uvod: https://www.youtube.com/watch?v=kdbQcLTNkPEhttps://www.youtube.com/watch?v=vQqXCTQDziM
Nakon toga sledi ono što nikako nisam znala o Španiji, zapravo, njeno samo srce. Andaluzija!
Raj za turiste i avanturiste zbog velikih kontrasta i razlika u pojedinim pokrajinama da se vrlo često možete zapitati da li se sve vreme nalazite u istoj državi. :)
BIENVENIDO A MALAGA! :)
U svakom pogledu poseban grad, poseban duh, posebna energija. Tradicija i vera koji se kriju iza svakog ugla. Ulični svirači sviraju,pevaju i govore sami za sebe. To je Malaga; Pesma.
https://www.youtube.com/watch?v=EOoNE2tJadM
Od Murcije, Malage, Nerhe, Marbelje koje se nalaze na obalama Costa del Sol i Costa de la Luz, od Sredozemnog mora preko La Linea de la Concepcion i Gibraltara do Atlantika, preko Kadiza, Sevilje, Granade, Kordobe i nazad do Malage sve odiše nekom posebnom aromom, verom, tradicijom, običajima nabujalim afričkom, mavarskom i arapskom istorijom.
Sevilja je epicentar Andaluzije u svakom pogledu nezavisno od istorije i arhitekture, svakoga zavodi zvukom kastanjeta i flamenkom,a na to još uvek niko nije ostao ravnodušan. Pored Sevilje, naravno, treba videti i Granadu koja je okružena planinskim masivima Siera Nevade i čija istorija je još bogatija, kao i Kordobu i njeno čuveno "belo selo" .
Gibraltar koji svoju priču čuva za sebe sve dok se uz dozvolu male kolonije berberskih majmuna ne popenjete do vrha samog Rta, odakle se pruža neverovatan prizor na gibraltarska vrata, poznata kao gibraltarski moreuz, koja odvajaju Sredozemno more od Atlantika. Na severnoj strani su Španija i Gibraltar, a na južnoj Maroko i Ceuta. Njegove granice su u antici bile poznate kao "Herkulovi stubovi".
Gibraltarski prag pruža se na meridijanu rta Trafalgara i štiti Sredozemno more od prodora hladnih , dubinskih, vodenih masa okeana.Utisci se polako sumiraju sa druge strane avionske piste, na plažama La Linea De La Concepcion-a uz zvuk bachate iz obližnjeg bara i ukus čuvenog "Sol" svetlog piva... sve dok se sunce ne okrene zapadu.








Svaki povratak u Malagu budio je osećaj neopsive sreće i radosti pri samoj pomisli na sangriju i neki novi specijatet, poput pohovanih školjki ili churros-a, posmatrajući besciljno hodanje turista omamljenih andaluzijskim vazduhom, uz ulični flamenko koji vas s vremena na vreme iznenadi. :)

Preporučen od strane lokalnog stanovništva, Bodega Bar "PEPE Y PEPA" služe izvrsne morske plodove, pržene u ulju.

Takođe, najbolji churros-i su u "CASA AVANDA" , a što se sangrije tiče, nikako ne propustite Bodega Bar "EL PIMPI". Love Pimpis! :)
I tako od novog svitanja do večeri, vreme ispunjeno veselim druženjem na Malagueta-i. Pa ponovo sangria... i flamenko... i emocije. I strast. I vratiću se!

https://www.youtube.com/watch?v=LS04M9Mz26E



Sve ukupno, Španija je svakako posebna zemlja. Ali Andaluzija je ostavila poseban utisak svojim burnim temperamentom, mirisima, emocijama, strašću, nekim pozitivnim nabojem kroz muziku i pesmu koja se provlači kroz uske živopisne, kamenom izrezane uličice koje vas naprosto mame da opet, opet i opet zađete u zemlju Pikasa, Valaskeza, Gipsy Kings-a, Julia Iglesiasa, Luz Kasal, Lorke, Cervantesa i mnogih drugih. 

¡Hasta pronto!



<a href="http://www.bloglovin.com/blog/12662825/?claim=qaqny8kv8fx">Follow my blog with Bloglovin</a>


Comments

  1. Kristi, citam clanak i kao da am opet tamo. Sjajno ti ide ovo sa blogom :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Znači mi ovaj komentar, pokušala sam da skratim najviše što mogu, ali... prosto je nemoguće. Znaš i sam koliko je toga bilo, ali mi je drago što sam bar ovoliko uspela u nameri! :)

      Delete
  2. Mirjana TrejgutMonday, June 01, 2015

    Fotke me ostavise bez daha,sjajnoooooo

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I.STANBUL {getaway}